Östersunds guiden - mina pärlor!

Jag får så många frågor om Östersund. Var man ska fika, handla, äta… Så jag tänker - här kommer en guide för några av mina favoriter! Inga samarbeten (förutom att jag är en stolt Östersundare) men jag vill väldigt gärna hylla det som är lokalt och länkar mer än gärna! Och ni Östersundare som följer mig här - hojta till om jag missat/glömt något!!

En av alla coola portaler i Östersund.

En av alla coola portaler i Östersund.

KAFFE

Bästa kaffet får man på Waynes som ligger på torget, men även Norra Station bjussar på riktigt bra kaffe precis som TeleoGott som drivs av samma familj på gågatan.

Kaffe-on-the-go - ofta före lunch för mig!

Kaffe-on-the-go - ofta före lunch för mig!

FIKA

Jag som gillar rawfika är ett stort fan av Café Frösötornet, tyvärr har det bara öppet under sommaren, men då får man passa på desto mer. Även Ecokafféet bjuder på raw-fika, annars har vi det klassiska Wedemarks om man vill gå på ett klassiskt konditori (där kan det vara lite svårare att får specialare, dvs mjölk/mjölfri alternativ). En uppstickare som jag inte hunnit prova än är Kiwano Juice Bar som ligger på Mittpunkten (en av två gallerior i stan). Edenbos som ligger bortanför Stora kyrkan (mot Storsjöbadet) har gjort en uppfräschning som är väl värd ett besök. Och en favorit på helgerna är Tages på Frösön, dit åker man och köper en kaffe och en godsak och tar med sig i bilen.

Frulle på Nummer Ett.

Frulle på Nummer Ett.

Kaffet. Ja tack!

Kaffet. Ja tack!

FRUKOST/BRUNCH

Serveras inte på jättemånga ställen (kedjorna har och även hotellet) men en ny uppstickare, även denna på torget, är Nummer Ett Östersund. Ett co-working-place med frukost/brunch-meny hela dagen. Deras overnight mat går INTE av för hackor. Där kommer ni finna mig vid frukosttid framöver. Jaktstugan serverar riktigt bra bruncher varje söndag - lokalt så det skriker om det. Sånt gillar man ju. Gamla Teatern ska också ha en bra brunch, men den har jag aldrig provat.

LUNCH

En klassisk Verket/Jazzköket Bistro lunch en tisdag. Halloumi!

En klassisk Verket/Jazzköket Bistro lunch en tisdag. Halloumi!

… hittar ni mig allt som oftast på Jazzköket Bistro. Deras veganrätt blir allt som oftast min lunch och en cappochino tillsammans med en av deras rawbollar som bakas av ägarens mamma som också driver Kafe Frösö Tornet som är öppet under sommaren. Vezzo bir man sällan besviken på (deras asiatiska sallad är ett hett tips som lunchrätt) medan Emil gärna går på något av sushiställena utmed Storgatan (den nedre gågatan). Man kan även äta riktigt god lunch på Ecocafeet (där man även kan fika riktigt bra raw-fika). Jaktstugan är också en favorit, här har jag till och med varit med och “smakat” fram en av rätterna på menyn!

Heim Food Studio!

Heim Food Studio!

MIDDAG

Här är Jazzköket i en klass för sig och har varit det i många år. Med en varierad meny som följer årstiderna blir man aldrig besviknen. Men sedan ifjol har även Heim Food Studio stuckit upp som en härlig, lite annorlunda, restaurang med olika teman och fantastisk mat. Vill man ha en redig biff ska man välja Dalwhinnie eller Sir Winston. Vill man ha en riktigt bra pizza (enligt mig) så är det Vezzo som gäller (deras Prosciutto är min favorit). Två ställen jag inte provat än men hört gott om är dels Artut (serverar tydligen bra pizzor och bra öl (för den som gillar det)) och Republiken. Men det finns ju många fler ställen också. Asiatiskt är Lilla Siam att rekommendera.

BOENDE

Behöver man inte bo mitt i centrum rekommenderar jag alla gånger Frösö Park. Bra restaurang, riktigt bra spa (!), bra gym och riktigt fina möjligheter till härlig utomhusträning i deras hinderbana eller utegym eller varför inte på stigarna runt omkring (man kan ju springa runt Bynäset bl.a. (min favoritrunda alla gånger) vilket är ca 10km t.o.r. från hotellet). Vill man bo inne i stan är nog Clarion det bästa, men jag har aldrig bott på hotell här. Där vet jag dock att det finns en bra brunch på helgerna.

ATT GÖRA..

… ja, där är jag ju lite sämre. Jamtli måste ju rekommenderas. Och vintertid finns det otroligt mycket att göra (åka skidor eller skridskor på sjön, åka alpint i någon av backarna på Frösön, prova elitspåren på stadion…) eller varför inte ta sig ut till Verkön för en lunch eller fika? Men sommartid har jag lite mer soppatorsk. Surfbukten är kul, där händer det massor (man kan åka wakeboard, bad, hyra kajak/kanot och leka loss)! Men det jag framför allt tycker man ska göra om man är här är att springa eller gå runt Bynästet (ute på Frösön), väldigt häftig natur. Man liksom hamnar lite i en annan värld. På Frösö Park kan man också spela paddel (sjukt kul!!) och det finns någon form av äventyrsvärld för kids (som jag dock inte har provat).

UPDATE! Skickade till min vän Ida och bad om hennes bästa Östersunds tips när det gäller aktivitet och hon hade en hel del tips - håll till godo! 😍

  • Jamtli - fyllt med aktiviteter för stora och små!

  • Älgarna i Moose Garden.

  • Frösö Tornet - utsiktstorn där det finns möjlighet att cykla downhill, springa eller gå på motionsspåret bredvid eller åka alpint på vintern!

  • Badställen: Jamtlis brygga, Surfbukten, Bynäset, Andersön, Kungsgårdsvägen, Rödöbro-fästet!

  • Jordgubbar på Rödön (där även Byhuset ligger i närheten med utställning, shop och fika) och grönsaker i Ås (Fröjas Trädgård)!

  • Stadsvandringen!

  • Lyssna på rådhuset när de spelar olika låtar.

  • Klättra på Frösöberget!

  • Cykla i Furstli!

… och efter att ha vandrar runt Andersön måste jag ändå tipsa om att ta sig ut dit för en heldag med frisk luft, vandring och fika. Eller cykel eller löpning! Så härligt!

Bynäset!

Bynäset!

Cykling runt Bynäset!

Cykling runt Bynäset!

Paddling på Storsjön. En sån där drömdag!

Paddling på Storsjön. En sån där drömdag!

SHOPPING

Så klart Tintinstyle för kvinnor! Sen finns det några till mer boutique-liknande affärer tillsammans med flertalet kedjor. Men en ny butik som precis öppnat är Brukat (en kvalitets second hand) som verkligen är värt ett besök. För herrarna finns klassiska Westwalls (förutom kedjorna). Men det jag framför allt vill tipsa om är Lilla Saluhallen - där kan man shoppa loss! Inte på kläder då, men mat och olika tillbehör. Där börjar alltid den perfekta helgen - man går in och vrakar fritt i kyldisken, plockar på sig en hel måltid och sen åker man hem och inleder helgen. Kanske med en ny outfit…?

Det var det jag kom på nu, min gravidhjärna är ju dock lite nollställd, så jag har säkert glömt något väsentligt - hojta till i så fall! Kanske skulle ha gjort en Annas Stockholms favoriter också..?

So long,

Anna