Träningen just nu.

Jag har ju i princip kunnat göra exakt vad jag velat hela graviditeten, har så klart justerat eftersom hela tiden, men jag har ändå kunnat tillgodose mitt behov av endorfiner, hårda pass och lugna pass och dosen av frisk luft. Vilket jag idag är väldigt tacksam för! Tror att en graviditet hade varit oerhört mycket mer påfrestande för både mig och min omgivning annars…

Men sedan förra veckan har något hänt i kroppen. Jag känner hur den förbereder sig på ett annat sätt än vad den gjort tidigare. Och den säger till mig. Berättar rejält kan jag säga. Inga tveksamheter. Och jag känner ju igen signalerna i min kropp rätt bra. Bara det att jag aldrig tidigare varit höggravid. Så i min hjärna blir det lite kortslutning för alla signaler i kroppen säger infektion. Dvs högre puls, ett allmäntillstånd som är tröttare än vanligt och svullna körtlar. Men inga övriga symptom. Men det har gjort att jag faktiskt har tagit det rejält lugnare.

Jag provade att träna lite mer “vanligt” förra veckan, körde bland annat ett intervallpass på bandet (har ju alla siffror uppskrivna så jag kan ju jämföra från vecka till vecka) och trots att det kändes segt så var det inget som sa INFEKTION så då tänkte jag att jag provar träna någon dag till. Så dagen efter cyklade jag med Emil in till stan. Eller han sprang och jag cyklade. Och jag skämtar INTE när han SPRANG ifrån mig. Alltså detta ska inte ske. Så då tänkte jag verkligen “okey, nu är det dags att ta det lite piano”. Så helgen som var gick åt till att vila och bara sova. Flera timmar per dag faktiskt. Och ingen träning what so ever.

Men igår var rastlösheten ett faktum. Och drömmen om ett intervallpass fanns, men där begränsade jag mig faktiskt. För körtlarna var fortfarande rejält svullna, men fortfarande utan övriga fysiska symptom (hade både kollat puls och feber), så jag körde ett styrkepass och gick sedan en längre promenad.

Happy Monkey!

Happy Monkey!

public.jpeg

I morse gjorde jag samma sak.

Så träningen just nu den är på en nivå den aldrig varit tidigare. Och ENBART för mitt psykiska välbefinnande. Men det är helt ok. Faktiskt väldigt skönt! Jag är glad för den friska luften jag får av mina promenader och tacksam över att jag fortfarande kan lassa på lite vikt på stången när jag kör styrka. Och återigen - varje “pass” jag får till är jag väldigt tacksam över.

public.jpeg
public.jpeg

… kontrasterna i vädret just nu alltså! 😍

public.jpeg
public.jpeg

Men framför allt vill jag ju vila upp mig lite också nu, ladda liksom. Och vila kan man ju göra på många olika sätt. Att ligga raklång i soffan och vänta är inte att vila upp sig för mig. Att vila och ladda upp för mig handlar om att göra saker lagom, göra saker jag mår bra av och få en dos frisk luft varje dag.

Så det blir ingen lista med veckans träning denna vecka - utan mer en pepp att våga lyssna på kroppen och justera!

So long,

Anna

Preggo-träningskläder!

Inlägget innehåller ad-links och länkar till externa sidor.

Får en himla massa frågor om träningskläder för oss preggon. Och ska jag vara helt ärlig är jag inte superimponerad av det utbud som finns men det finns några få undantag.

Men framför allt tycker jag att det är ett litet dilemma just det att kläderna använda under en begränsad tid och då är inte jag beredd att betala en massa pengar. Om det inte är riktigt riktigt bra! Trots att jag tränar rätt mycket.

Så för att vara helt ärlig har jag inte investerat i särskilt många preggo-träningsplagg. Jag har lånat jackor av Emil och en helt fantastiskt bra tunnare svart jacka från Under Armour från en kompis men den har några år på nacken så den har jag tyvärr inte hittat. Och jag har också kunnat använda mig av Eivy’s träningströjor (kolla under fliken underställ för att hitta rätt!). De är längre och av tajtare modell - himla skönt!

Eivys träningströja - magen ryms än idag vill jag lova!

Eivys träningströja - magen ryms än idag vill jag lova!

public.jpeg

Sen har jag använt mina gamla Lululemon korta tights av yoga-modell som jag använt i gymmet (gränsfall korta för att springa i, men jag har gjort det ändå..). Dessa är vida/breda i midjan och väldigt mjuka, så de trycker ingenstans. Och väldigt LÅGA i midjan. (Var in på Lulu’s sida nu och dessa verkar inte finnas kvar i sortimentet längre, alla som fanns nu är högre i midjan). Har också några löparshorts från dem som har funkar väldigt länge. (Glömde bort dessa shorts som jag har på bilderna, en storlek större än vad jag har i vanliga fall och en DRÖM i midjan. Fortfarande idag!!

Här är första passet i löpartightsen från Blacc - har till och med stoppat ned träningströjan i dem. Heja fashion. 🙈 Men så skönt!!

Här är första passet i löpartightsen från Blacc - har till och med stoppat ned träningströjan i dem. Heja fashion. 🙈 Men så skönt!!

Dock köpte jag ett par löpartights (korta) från Blacc i somras och när jag väl hade investerat i dem så har jag inte sprungit i något annat än dem… Dumsnål. Åh ja! Perfekt längd och supersköna för den växande magen.

Men nu under hösten när jag skulle börja använda mina längre tights gick jag bet. Ett tag funkade mina tights från Powerwoman, de är rätt låga i midjan, men inte längre. Provade mina tights som är högre i midjan, men de hasade bara ned och tryckte ÄN mer. Så tillslut gick faktiskt Emil och köpte ett par från Intersport, som jag tror är deras eget märke. Så skönt. Midjan är verkligen a och o. Och dessutom - prisvärda!! Bra deal!

Och samtidigt kom en leverans från Blacc med långa tights och en löpartröja. För den där känslan att vara Nalle Puh när man tränar är ju inte särskilt skoj. Så nu har jag ÄNTLIGEN även en löpartröja som faktiskt går NED över magen. Och tights som går UPP över magen. Så skönt!

Boobs har väldigt sköna ulltights (tillsammans med en tröja gjord för att kunna amma i senare) som jag har lagt ned i BB-väskan. Tänker att det kommer vara skönt att dra på sig något varmt och skönt nu när det är rätt ruggigt här i Jämtland. Boob är dock dyrare än exempelvis Blacc, men jag tänker samtidigt att just dessa från Boob i merinoull kommer vara väldigt användbara framöver just därför att de är i ull!

Så tips - köp inte det dyraste, prova er fram men köp 1-2 underdelar som ni kan ha och som inte trycker någonstans! Och köp en överdel som faktiskt går ned över magen. Till vardags använder jag fortfarande mina favoriter från Lulu, trots att midjan numera hamnar lite under navel, men är de bara i rätt storlek så trycker de inte. Tycker jag! De tillsammans med en mysig stickad tröja eller någon av alla mina olika fleecejackor (som denna eller denna eller denna - ja, jag gillar denna typ av jacka!) - då känner jag mig redo både för en kaffe på stan som en rask promenad. Tror det kommer vara höstens outfit även efter att krabaten kikat ut!

Den gröna fleecen (och gravidtightsen under).

Den gröna fleecen (och gravidtightsen under).

… och en annan av mina fleecetröja.

… och en annan av mina fleecetröja.

Jag har faktiskt varit och provat lite gravid-och amningskläder från ett annat träningsklädsmärke som håller på att utveckla en ny kollektion och när dessa grejer kommer så ska jag hojta till. De var både snygga och riktigt sköna!

Hojta gärna till med era tips också så kan vi hjälpas åt att hitta riktigt bra träningskläder för oss som vill hålla oss aktiva (på vår egen nivå) under (och kanske första tiden efter) vår graviditet!

Heja sköna och snygga grejer för oss preggon! 😍

anna

Vecka Fyrtio.

Veckan då vi har BF för krabaten. Veckan som är FULLSMOCKAD med hantverkare hemmavid, projekt som ska startas upp och annars diverse saker som jag JUST NU känner spontant why?! Varför är det alltid så?! 😅 Allt på samma gång.

Känns lite meningslöst att skriva vad som sker dag för dag denna vecka då jag (faktiskt) har en tom kalender förutom ett STORT RÖTT HJÄRTA på torsdag - den 3e oktober - dagen för krabatens beräknade ankomst. Men som vi ju alla vet vid det här laget - endast 5% av alla barn föds just det datumet de är beräknade till men det är ju ändå någon form av milstolpe liksom! Så nu börjar väl den där riktiga väntan tänker jag…? Eller den började redan förra veckan när det så smått satte igång, dog av, satte igång, dog av… osv osv. Ni fattar. Så japp - vi går i väntans tider.

Helgen som var då? Ja, vi skulle ju ha varit nere på Lidingö och sprungit. Eller Emil skulle springa (alla tre lopp!) medan jag skulle ha hejat. Men av naturliga anledning blev det ju inte så. Istället har jag sovit, sovit och åter sovit i helgen..

Förra veckan var lite så här…

… helgens sysselsättning - magasin & diverse ätbart inom räckhåll!

… helgens sysselsättning - magasin & diverse ätbart inom räckhåll!

VECKANS KÄNSLA: Det närmar sig!!

VECKANS BÄSTA: Unnade mig vila, unnade mig tid med vänner, unnade mig god mat, unnade mig utomhustid!!

VECKANS SÄMSTA: Tröttheten from hell. Tillsammans med illamående och dåligt humör. Heja slutspurt på preggo-tiden!

VECKANS ÄNTLIGEN: Första signalerna på att det börjar gå mot sitt slut den här graviditeten. Om än skräckblandat så klart!

VECKANS SAKNAD: Efter närheten till familj, som alltid. Och faktiskt också en kropp som är obegränsad i rörelse…

JUST NU: Ligger och väntar på läkare, har varit inne för en extra koll som (tydligen) de flesta förstagångsföderskor gör. Sånt kan man också göra en måndagsförmiddag. Eller söndagskväll… 🙄

HELGEN: Tillbringades sovandes i soffan med min gravid/amningskudde. Lyckades tvinga upp mig vid ett par tillfällen för lite frisk luft och hann dessutom (hallelulja) baka bananbröd OCH dadelbollar…!

LÄNGTET: Efter den som håller mig vaken om nätterna och gör mig brydd på dagarna och i princip tar upp all min tankeverksamhet och ÄTER upp min energi just nu. Welcome to life med splittrade känslor! Haha!

… det var förra veckan det, nu kickar vi igång den här veckan på bästa tänkbara sätt och hoppas halvt om halvt att vi får möta den lille/lilla snart samtidigt som det ju egentligen inte gör någonting om hen får ladda upp i kaggen ett tag till!

🎈

Anna

Att alltid köra skiten ur sig...?

Ibland får jag känslan av att folk i allmänhet tror att det är bara den träning där man svettas som en gris, nästintill tar i så man spyr eller får träningsvärk från en annan värld som räknas. Att det måste göra ont. Att det måste vara ångestladdad för att man ens ska få kalla det träning.

Och är det något som är så in i norden fel så är det just denna föreställning. För att utvecklas och bli bättre behövs så klart en viss dos av träning som känns. Men inte varje pass. Vem skulle orka det? Inte jag i alla fall. Då skulle jag aldrig ha motivationen att fortsätta träna för att må bra. Den skulle flyga sin kos. Träningen är för mig ett andningshål, ett sätt att få mitt välbefinnande rent generellt att bli bättre.

Men hur ska man tänka i träning för att både utvecklas i träningen men också faktiskt få njuta av träningen emellanåt både av att det gör ont men också av exempelvis det vackra vädret eller egentid? Det är inte så komplicerat. Det är faktiskt ganska enkelt, om man nu inte vill krångla till det vill säga, vilket är helt ok det med!

Så här kan man tänka:

 • var tredje pass ska du ge dig själv möjlighet att få ta i, flåsa rejält.

 • var tredje pass ska vara för ditt inre välbefinnande och vad du gör är lite struntsumma (lugnt och skönt tempo, inte någon forcering och du är ute så länge du har möjlighet till)

 • var tredje pass är bra om det aktiverar musklerna så antingen ett styrkepass eller ett gemensamt pass på gym som exempelvis body pump eller liknande

… så tränar man tre dagar i veckan så kan man utgå från detta. Tränar man fler dagar låter man bara detta rulla på.

Exempelvis 3 pass / vecka:

Måndag: 4 x 4 min intervaller där det ska kännas ok första halvan på intervallen och sedan bli slitsamt sista två minuterna och vila två minuter mellan. Värm upp det du behöver innan och ge dig 5-10 minuter efteråt att komma ned i varv. Du kan göra det löpandes, cyklandes, inne på gymmet på någon av maskinerna. Det spelar mindre roll, anpassa det utifrån dina behov!

Tisdag: vardagsmotion / vila från “träning”

Onsdag: Ett lugn pass som är från 30 minuter och längre. Promenad, jogg, cykling, simning… Du bestämmer! Tänk att det mer ska vara för ditt psykiska välmående än för att utveckla din kapacitet

Torsdag: vardagsmotion / vila från “träning”

Fredag: Styrkebetonat pass som passar just DIG

Lördag-söndag: vardagsmotion / vila från “träning”

Kom dock ihåg - vill man få en utveckling som märks, så krävs det mer träning än bara tre pass per vecka, men tre pass per vecka är tillräckligt för att få ett ökat välbefinnande och faktiskt må bättre rent generellt. Så det beror helt på dina egna målsättningar!

Exempelvis 5 pass / vecka:

Måndag: 4 x 4 min intervaller där det ska kännas ok första halvan på intervallen och sedan bli slitsamt sista två minuterna och vila två minuter mellan. Värm upp det du behöver innan och ge dig 5-10 minuter efteråt att komma ned i varv. Du kan göra det löpandes, cyklandes, inne på gymmet på någon av maskinerna. Det spelar mindre roll, anpassa det utifrån dina behov!

Tisdag: Ett lugn pass som är från 30 minuter och längre. Promenad, jogg, cykling, simning… Du bestämmer! Tänk att det mer ska vara för ditt psykiska välmående än för att utveckla din kapacitet

Onsdag: Styrkebetonat pass som passar just DIG

Torsdag: vardagsmotion / vila från “träning”

Fredag: Kontinuerlig intervall / naturlig intervall - hitta en “bana”/sträcka på från 15 minuter upp till 45 minuter där du springer/cyklar/åker skidor i ett tempo som gör att du precis klarar den tid/sträcka du tänkt. Värm upp lite före och kom ihåg att komma ned lite i varv efter. Funkar lika väl inne på gymmet på någon maskin, men då kanske tiden styr mer än variationen i terrängen.

Lördag: vardagsmotion / vila från “träning”

Söndag: Ett lugn pass som är från 30 minuter och längre. Promenad, jogg, cykling, simning… Du bestämmer! Tänk att det mer ska vara för ditt psykiska välmående än för att utveckla din kapacitet. Kan också addera lite styrka för att få till ännu ett styrkebetonat pass denna vecka.

Får man till förslag nummer två kan man nog dock räkna med lite mer utveckling och progression i träningen över tid, men som sagt kräver det mer tid i det kanske redan stressiga vardagspusslet.

… träning är för mig lika mycket för knoppen som kroppen. Så en tur i fjällen med stavar i näven där jag traskar och springer om vartannat i ett lugnt tempo är minst lika viktigt som passen där jag verkligen får ta i.

… träning är för mig lika mycket för knoppen som kroppen. Så en tur i fjällen med stavar i näven där jag traskar och springer om vartannat i ett lugnt tempo är minst lika viktigt som passen där jag verkligen får ta i.

Men det jag ville komma till med detta inlägg är att ALL träning inte måste vara plågsam, ångestdriven. Utan ut och njut emellanåt också. Och känn inte att träning som inte gör ont inte är värd något. Allt du får till är bättre än inget - kom ihåg det!! Frisk luft. Oj vad det kan göra skillnad en stressig dag!

Anna

Mina löparskor!

Inlägget innehåller direktlänkar.

Jag har två favoriter - Adidas Adizero och IceBug Acceleritas. Och dessa har jag kört med i flera år, dock så klart uppdaterat dem en eller två gånger per säsong. Inte Icebugen dock, utan Adidas. Fyllde på min adidasgarderob i fjol med Adidas Adizero Boston, en sko med lite mer dämpning då jag började springa lite längre sträckor på asfalt inför NYC Maraton. Och det är en sko jag har till och från gymmet och ibland till vardags också.

public.jpeg

För flera år sedan hade jag en Adidas Adizero med en terrängsula, den var perfekt för den typen av löpning jag gör hemmavid. Terräng blandat med asfalt. Hittade denna hos Adidas nu, men den har jag inte provat. Men är jag i fjällen och springer väljer jag alla gånger IceBug Acceleritas.

Hemmavid väljer jag den skon om jag vet att jag mestadels ska hålla mig på stig med kortare sträckor på grus eller asfalt. Ska jag däremot springa på mest på grusväg (och/eller asfalt) då kör jag mina Adidas. Och springer jag stig som inte är lerig (typ under sommaren eller nere i Mellaneuropa där de inte har myrar som här i norr) så kör jag mina adidas.

public.jpeg

Emil gillar Hooka och har använt dem sedan några år tillbaka och det har varit en räddning för honom då han haft ont i fötterna periodvis under sin karriär. Dessa smärtor försvann med Hooka. Tyvärr vet jag inte vad hans modeller heter, han har flera olika både för asfalt och terräng. Men även han har IceBug när vi kör terräng, han tycker dock Acceleritas har lite för lite dämpning/hård i sulan och använder istället en sko som heter Oribi som han har varit väldigt nöjd med.

Under vintern använder jag en IceBug modell som har dubbar som heter Spirit och eftersom vägarna här i Jämtland ofta är täckta av snö och is under vintern är det en förutsättning för att kunna fortsätta springa och med tanken på framtiden där det mest troligt ska hänga med en krabat i vagn på löpturerna känns det bra att jag vet att jag har en sko som jag inte kommer halka runt i.

Jag tror jag har en relativt smal fot men ett högt fotvalv och mina hälar är från en annan värld, så förstörda efter skavsår och för små pjäxor, så där är jag väldigt känslig. Men dessa skor funkar för mig!

Hoppas det var lite tips i alla fall!

Anna

Vecka trettionio.

Veckorna går verkligen i ett supertempo samtidigt som det känns som om tiden kryper fram. Får en liten chock varje gång jag ser datumet på klockan och inser att vi är i SLUTET av september. Vad hände liksom? Den här veckan blir återigen en vecka hemma. Känns helt fantastiskt att få så mycket tid där vi utgår hemifrån, hela förra hösten for vi och flängde mellan Stockholm och tv-inspelningar och träning inför New York Marathon (vilket ju i sig var superkul!) men att ha basen hemma nu och egentligen fram till jul, känns lyxigt. Att hinna boka in luncher med vänner, träffas spontant, säga att vi kanske gör det här till helgen och kunna gå mer på feeling. Lyxgt!

public.jpeg

MÅNDAG: Igår blev vi kvar i Åre. Emil hade inga möten inplanerade och jag är ju som ledig egentligen så vi hade inget att stressa hem till. Tog en tur på fjället på förmiddagen, åt lunch tillsammans med Maria och Lina och kikade sedan runt lite på tomter i Åre. En dröm att ha något eget där, men om det blir verklighet det vet man ju aldrig!

TISDAG: Efter en helg med lite mer träning (i timmar) än på ett tag så kände jag att en dag utan fysisk aktivitet sitter på sin plats. Lunch med vän och i eftermiddag föräldragrupp. Tema: amning. Spännande!

ONSDAG: Ultraljud för att se att krabaten mår lika bra som det verkar men på grund ut av att mitt magmått stannat av lite (vilket mest troligt beror på att “magen ramlat ned”). Men det blir spännande att se hur trångt det faktiskt är där inne! Måste dock komma ihåg att säga att vi inte vill veta kön!

TORSDAG: Oplanerad. Men lite träning ska det nog bli! Och lite jobb på gemensamma projekt för mig och herr Jönsson Haag.

FREDAG & HELGEN: Planen är att åka ner till Stockholm för att delta på Lidingöhelgen, men som det känns nu är det väldigt osäkert om vi kommer åka ned.. Återstår att se. Annars blir det återigen en helg hemma i Jämtland med omnejd!

… återigen en rätt lugn och skön vecka - känns helt rätt just nu måste jag säga!

VECKANS TRÄNING: Förre veckan blev en riktigt bra träningsvecka, med mina preggo-mått-mätt så denna vecka ska jag fokusera lite mer på återhämtning. Fortfarande kommer det bli en del träning, jag vill ju bibehålla den kvalitet jag kan, men jag kommer inte jaga timmar (så som vardagen bestod av förr som elitaktiv).

 • 2 till styrkepass (fick till ett igår (måndag)).

 • 1-2 st intervallpass på stakmaskin och/eller stavgång på bandet (känns mest safe just nu), ett kortare typ 4x4minuter och ett med lite längre effektiv tid (typ 6x6min eller 4 x 10 min)

 • 1-2 st lugnare pass (cykel eller rullskidor eller simning)

 • … ev. längre lugnt pass (2h+)

… men allt beror ju på dagsformen och om krabaten kommer fortsätta trivas i kaggen eller om hen vill kika ut och träffa oss! Åtta dagar kvar till BF nu! Kan ju som sagt bli 22 dagar till (typ), men jag känner på mig att det närmar sig nu!

Fjällenergi.

Vi drog till fjälls. Packade ihop våra grejer hemma i stan på en handvändning, köpte med oss mat från Saluhallen och Frejas bageri stan och rullade den dryga timmen till Åre. Checkade in en natt i vänners stuga, tittade på serier och eldade i kaminen medan regnet piskade och vinden ven.

public.jpeg

På lördag morgon vaknade vi tidigt, tog en lång och rejäl frukost innan vi bytte om och tog stavarna i handen och traskade upp på berget bakom, upp mot fjället.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Kom hem, tog en lunch, sov i soffan. Sen tog vi bilen upp till Copperhill, checkade in på vårt rum. Tog en fika och bytte sedan om för att gå ned till spaaet. Bastade och badade och tog en makalöst skönt massage.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Sen tog vi en lång middag, spelade yatzy, tittade på folk. Åt gott. Avslutade med att titta på serie och somnade tidigt. Frisk fjälluft suger på ett väldigt positivt sätt!

Söndagen bjöd på långfrukost med vänner innan vi tog en rejäl tur upp på fjället, såg snö och lite folk. Sprang och gick omvartannat. Njöt.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Sen tog vi och våldgästade våra vänner, intog soffan där. Åt tacos. Pratade. Tog det piano. Innan jag somnade ovaggad vid tio.

Nu har vi haft ännu en skön morgon i Åre. Trots ny vecka, vardag och måndag. Vi ska snart ut på fjället igen, njuta en sista gång för denna gång innan vi rullar tillbaka till stan.

Shit vad jag behöver sånna här helger! ❤️

Anna

Magträning som preggo...?

Det första jag tänkte när jag blev gravid var att nej, nu kan jag inte underhålla min bålstyrka och då kommer jag få ont i ryggen igen!! Men det visade sig vara en sanning med modifikation av två anledningar. Anledning 1 - jo, man kan visst träna bålen (magen) under graviditeten, man ska bara tänka till lite vilka övningar man kör. Anledning 2 - kroppen (muskulaturen och skelettet) blir rörligare när man är gravid och skavanker som en dålig rygg hålls ofta i schack tackvare gravidhormoner och liknande…

Men att ha en stark bål är a och o för att komma tillbaka snabbare efter graviditet och dessutom från man lite bonus aktivering av bäckenbotten även om den typen av aktivering/träning kräver eget fokus också.

Här är några av de övningarna jag har haft med mig de senaste månaderna, prova er fram om de kan passa er. Var observant på hur er kropp reagerar och om ni kan hålla diastasen (dvs att delningen mellan magmusklerna inte blir synlig). Prova er fram, gör dem enklare eller tuffare. Aktivera inte genom att fylla upp buken med luft (så som man gör när man lyfter tungt - bukbottentryck) utan ha lättare aktivering och andas normalt. Och kör hellre fler repetitioner än få och tunga!

SIDOBÖJ. En av övningarna som jag har kört under hela graviditeten är denna övning. Funkar lika bra med exemplevis kettelbell eller ett gummiband som man stampar fast med foten. Fokus & genomförande: håll kroppen helt sträckt och enbart böj i sidled, ej luta framåt eller bakåt. Och hålla skuldrorna aktiverade (tänk att du har ett band mellan skulderbladen som drar dem mot varandra i sidled, ej uppåt) och aktiverar bålen (dvs kniper lagom och pressar naveln bakåt).

HÖFTLYFT. En annan övning som funkar lika bra som aktivering för ett tyngre styrkepass som en övning i ditt styrkeprogram är höftlyft. Höftlyft kan utföras på många olika sätt.

 1. Lägg dig på rygg, sätt i fötterna rakt under dina knän (vinkeln ska vara 90°) och aktivera skinkorna så att du känner att all belastning inte landar på ryggfilerna. Försök samtidigt dra in naveln (pressa den ned mot underlaget). Lyft sedan upp rumpan från golvet genom att pressa fotsulorna i backen och aktivera rumpan.

 2. I toppenläget (rumpan lyft) kan du lyfta ett ben OM du klarar av att hålla höften stabil (dvs att den inte tippar ned åt något håll.

 3. Du kan också i utgångsläget lyfta dig upp med enbart ena foten i backen och det andra benet sträckt. Viktigt här är att du håller höften parallell, är aktiverad i rumpa och bål och att inte ryggen lyfter allt.

Fokus: Stabil kropp där du kan vara avslappnad men samtidigt aktiverad i de muskler som ska jobba, kroppen ska hela tiden vara i linje och inte luta (i höft) åt något håll).

public.jpeg

GREYHOUND. Den här övningen fick jag när mina problem med ryggen började, men jag har behållt den sedan dess då den är fantastisk på att aktivera de små, men ack så viktiga, inre magmusklerna. Denna har jag dock varit lite försiktig med mot slutet då jag inte klarat av att göra den utan att diastasen kommer ”ut”. Genomförande: Ligg på rygg. Lyft båda armarna rakt uppåt. Lyft båda benen i luften (90°) alt (som på bilden) låt ena foten vara kvar i backen. Sträck ut benet i luften samtidigt som motsatt arm går bakåt. Fokus: pressa ned navel/tryck ned svanken och släpp aldrig det trycket. Känner du att det släpper, sätt ned båda fötterna i backen och börja om. VARIANTER: Ha båda fötterna i backen, pressa ned svanken och låt enbart armarna gå bakåt, en åt gången alternativt båda samtidigt.

public.jpeg

VARIANT PÅ SIDOPLANKA. Alla övningar som görs på sida har jag haft med mig genom hela graviditeten, dels för att jag slipper illamåendet (av att ligga på rygg) och för att jag vet hur viktiga dessa muskler är för mitt välmående. Denna variant på sidoplanka när man har knät i backen är en fantastisk aktiverare av både rumpa/höft och sidomusklerna på magen samtidigt som axel och skuldra får aktiveras av att parera. Genomförande: Lägg dig på sida, sätt i armbågen i backen och låt knät ligga i backen med en lagom vinkel och ”stapla” det andra benet uppe på. Börja övningen genom att lyfta höften/rumpan från backen men 1. håll fortfarande benen ihop eller om det är för lätt 2. sträck ut det övre benet (som på bilden) innan du går ned med höften i backen igen. Fokus: Håll en neutral rygg (aktivera genom att tänka att naveln ska dras in mot ryggraden), aktivera skinkorna och skuldrorna. Kroppen ska varken luta bakåt eller framåt, utan helt stabil från axel/armbåge och höft/knä som är i backen.

public.jpeg

UTFALL. Kanske inte direkt känns som en bålövning, men om du tar en vikt ovanför huvudet och gör stationära (stillastående) utfall där du kliver ut med en fot och sedan tillbaka så kommer du få aktivera bålen otroligt bra och det är dessutom utmanande då alla små muskler måste parera klivet. Prova er fram om det funkar just för dig! Genomförande: Ställ dig stabilt, axelbrett mellan dina fötter. Håll vikten ovanför huvudet (vikt spelar absolut ingen roll men ta något att hålla ovanför huvudet för att verkligen få stabilisera), håll en bra kroppshållning (skulderblad ihop, aktivera bålen och KÄNN dig stark i kroppen). Kliv ut med ena benet, kontrollerat. Och försök sedan trycka dig tillbaka till utgångsposition lite mer explosivt. Fokus: STARK KROPP!

ARMHÄVNING. Den har jag kört genom graviditeten men den är lite mer lurig, väldigt lätt att diastasen sticker iväg och det vill man inte. För mig funkar det om jag kör från knutna nävar och verkligen fokuserar på att hålla kroppen aktiverad, från tår till skuldror. Men det är faktiskt en väldigt bra övning även för bålen. Den kan lika väl köras från knän som från fötter, det spelar absolut ingen roll. Men håll koll på magen så att den inte sticker iväg! Genomförande: Sätt händerna rakt nedanför axlarna. Oavsett om du har knän eller fötter i backen så ska du sträva efter att ha en kroppshållning som lutar upp mot axlarna där rumpan varken sjunker nedanför eller ovanför den linjen. Gå sakta nedåt (du kan själv välja om du vill att armbågarna ska följa kroppen (lite smalare) eller mer ut åt sidorna, gå så långt ned du klarar av och försök sedan ”skjuta” dig uppåt till startposition lite mer explosivt. Fokus: Starka skuldror, aktiverad bål och höft. Sluta när du känner att du tappar aktiveringen mellan skuldrorna eller att du inte orkar hålla bålen stark längre. Tips! Armhävningar kan också göras stående, mot en vägg! Prova dig fram!

PILATESBOLL. Är väl den gravida kvinnans bästa vän! Använd fantasin, utgå helst från sittande och kör sedan benlyft eller axelpress med vikter eller olika andra övningar där du känner att bålen får arbeta genom att aktiveras. Prova dig fram!

Hoppas det här var till lite hjälp i alla fall och som alltid - DU KÄNNER SJÄLV vad som funkar för just dig!

So long,

Anna

Psst. Alla bilder är tagna av Sara Gärdegård.

En septemberhelg...

Snacka om att den här veckan har gått fort!! Den började lite i moll, jag var så himla trött, men sen fick jag några nätter med riktigt bra sömn och vips (!) så var livet tillbaka och jag (nästan) glömde bort att jag var gravid. Om man nu kan det när det i princip är ett maraton att ta på sig sina skor… Men ni fattar vad jag menar! Löven har börjat färgats gula och röda, några mornar och kvällar har varit riktigt kyliga och att få tända ljusen till middagen är ju bara för härligt!

public.jpeg

VECKANS KÄNSLA: Lugn. Jag har fått lunka på i mitt tempo, gjort saker både för att jag vill och måste. Hunnit träna det jag velat, träffat vänner, jobbat en del men också hunnit landa i soffan på tidiga kvällen. Dröm!

VECKANS BÄSTA: Alla riktigt bra träningspass och min ork som kom tillbaka hux flux!

VECKANS SÄMSTA: Den totala tröttheten i början av veckan och tiden kanske går lite väl fort just nu…!

VECKANS ÄNTLIGEN: Har fått i ordning det mesta hemma, shoppat (!) som en galning och som om det inte funnits en morgondag med allt vad jag kan tänkas behöva framöver och det sista (officiella) jobbmötet före due-date är avklarat!

VECKANS SAKNAD: Efter familjen. Som alltid. Och speciellt når jag hade syster här hela förra veckan. Men så blir det när vi bor så långt ifrån varandra allihopa!

JUST NU: Spånar framtidsideér med min man, skriver blogginlägg, magen kurrar (snart är det lunch - jippie!!) och snart är det HELG! Men först ska vi till barnmorskan för en rutinkoll, sen tar vi helg. 😍

HELGEN: I eftermiddag drar vi till Åre för en helg på tu man hand. Ska lufsa i fjällen, äta gott, gå på spa och bara unna oss en riktigt härlig helg bara vi två. Som jag har längtat efter nått sånt här! Och på söndag hinner vi dessutom kanske träffa lite vänner innan vi åker tillbaka till stan.

LÄNGTET: Efter att få träffa den där lille/lilla som gör sig påmind i min mage k o n s t a n t. Men det får gärna dröja lite längre innan vi möts for real.

Hur kommer er helg se ut? 😍

So long,

anna


Ta det piano?

Filosofin under hela min graviditet har varit, utan urskiljning, lyssna på min kropp. Och trots min bakgrund som elitidrottare har det varit en nyttig upplevelse och lärorikt att lägga vilja åt sidan och faktiskt låta kroppen styra.

Och när jag varit som tröttast och mått som sämst har ju kanske viljan varit att ligga på sofflocket men känslan i kroppen varit att rörelse eller aktivitet nog skulle göra mig gott. Och då har jag alltsom oftast lyssnat på det. Ambitionsnivån har dessa dagar varit låg, fokus legat på att få frisk luft och lite motion.

public.jpeg

Och efteråt - hallelulja! Orken men framför allt välmåendet har varit så mycket bättre. Och nu i slutspurten av graviditeten är orken varierande. Väldigt beroende på hur sömnen varit på natten. Men jag har fortsatt lyssna på kroppens behov av fysisk aktivitet. Och så klart också det självklara behovet att faktiskt vila emellanåt.

Trots att jag hela tiden varit så tydlig med mina ambitioner och behov kring den fysiska aktiviteten får jag en hel del ”tips” på att vila upp mig inför förlossningen och tiden efter. Och jag förstår omtanken bakom. Men jag tänker så här - är det inte viktigare att jag mår bra? Eller är inte det grunden i det hela? Att må bra? Och jag vet med säkerhet att jag inte mår bra av att ta det piano. Jag hwr dragit ned på tempot rejält, både i livet och i träningen, men att utesluta det helt och lägga mig på sofflocket, det skulle jag verkligen inte må bra av.

Istället laddar jag upp inför kommande ofattbara utmaningar genom att göra det jag mår bra av - träna lagom, få frisk luft och äta gott! Och hinna umgås med min familj och mina vänner! 😍🙌

Jag återkommer till det hela tiden, men mitt mantra lyssna på din kropp - den kommer guida dig från dag ett! Oavsett om du är gravid eller ej! 👊🏻

För det har jag gjort och det kommer jag fortsätta göra hela vägen fram tills vi får möta krabaten och efter.

So long,

Anna

Det där med humöret..

Jag är i grund och botten en rätt glad person. Jag har väldigt svårt att se pessimistiskt på saker och ting och ser hellre enbart den positiva sidan om inte motsatsen är uppenbar. Som barn kunde jag vara långsur och få utbrott om jag ansåg att något var fel, men det var rätt sällsynt. Mitt tålamod är och har alltid varit en styrka.

Sen kom den här graviditeten och tålamodet och min förmåga att sätta mig lite utanför diskussioner för att inte spä på dålig aura eller bara rycka lite på axlarna åt andras utbrott, den fullkomligt flög sin kos. Whaaat?! 🙈

Jag har alltid haft ett hett temperament, men det har sällan varit ett issue, jag har allt som oftast använt det på rätt sätt.

Men nu. Hallå?! Vad hände?! Jag fullkomligt exploderar av minsta lilla. Sen går den där tok-aggressionen över rätt fort, men det är som om jag bränner så mycket krut på att explodera att jag sen kan vara lite låg en hel förmiddag. Alltså jag skrattar när jag skriver det här, för det är så jäkla komiskt. Som om en jäkla argbigga har tagit kontrollen över mitt huvud och mun i vissa situationer.

Gissar dock att jag inte är unik… Eller hur var det för er, kära preggo-vänner? 🙄

Nu: l u n c h. Ett bra sätt att bota aggressions-explosioner. Tillsammans med fysisk aktivitet. 🙈😂 Stackars Emil.

So long,

Från en Anna som unnat sig en längre rullskidstur, ska få äta en god lunch å sen gå lite på feeling = bra för familjefriden

Vecka trettioåtta.

Ny vecka, halva september har gått och hösten är här för att stanna. Spöregn ute och hela fem kaxiga grader ute. Känns helt rätt att ta det piano idag, tända ljus, läsa en bok och kanske kanske unna mig lite ego-tid i gymmet lite senare. Om jag får feeling.

… så här som jag satt på poolkanten en kväll i slutet av augusti känns ju som ett minne blott nu och en dröm inför sommaren 2020. Himmel vad fort det blev höst! Foto: Sara Gärdegård

… så här som jag satt på poolkanten en kväll i slutet av augusti känns ju som ett minne blott nu och en dröm inför sommaren 2020. Himmel vad fort det blev höst! Foto: Sara Gärdegård

Vecka trettioåtta innebär att vi mot mitten av veckan går in i gravidvecka trettionio och att det då återstår fjorton dagar till beräknat BF. Visste ni förresten att bara 5 % av alla barn föds på sitt utsatta datum..? Det säger ju en del om att man verkligen inte ska stirra sig blind på det där datumet, men med tanke på hur oplanerad, ostrukturerat och fullkomligt ovant allt är kring detta så känns det ändå skönt att hänga upp det i alla fall runt ett datum. Har ni som varit i samma situation som vi också känt så?

Tänkte att jag gör som förra veckan, en liten sammanfattning om hur den här veckan kommer se ut…

MÅNDAG: Idag är min prio å t e r h ä m t n i n g. Både fysiskt och mentalt. Jag ska göra så lite jag kan, unna mig powernaps och hålla mig hemma. Får jag feeling kan jag på min höjd unna mig ett styrkepass (mina styrkepass är inte, med mina mått mätt, så fysiskt ansträngande, jag vilar länge mellan övningarna och kör bara ett par övningar). Men that’s it!

TISDAG: På morgon ska jag ta och träna något, har inte bestämt vad än. Sen in till kontoret, jobba någon timme och försöka hinna träffa lite vänner. Efter lunch har vi möte och sen andra träffen med föräldragruppen på MVC. Den här gången skulle vi gå igenom profylax…

ONSDAG: Är än så länge oplanerad, men mest troligt någon form av träning och sedan jobb. Har inga möten inplanerade, men det finns alltid saker att beta av. Så att säga!

TORSDAG: Har en liten dröm om att dra till fjälls, men det beror lite på vädret. Om inte det blir av, kommer nog dagen att likna onsdagen.

FREDAG: Rutinbesök hos barnmorskan och sen tar vi helg - woop woop!

HELGEN: … är HELT oplanerad! Bara jag och Emil, hemmavid. Lyxigt värre!

… med andra ord en rätt lugn vecka och det känns helt rätt!

VECKANS TRÄNING: Eftersom jag var rätt trött förra veckan, och nog är fortfarande, kommer jag gå väldigt mycket på feeling och dag för dag. Och kanske lite efter hur vädret är, om det blir inomhus eller utomhusträning. Men någon form av träning ska jag få in i alla fall sex av sju dagar!

 • 3 styrkepass

 • 1 tröskelpass (ca 80-85% av max)

 • 1 intervallpass med kortare intervaller (favoriten just nu är att kombinera stavgång på bandet med stakning i Ski-Ergen, typ 5 x 4 min eller 6 x 5min)

 • 1-2 längre lugna pass (2h+)

 • 1-2 “vanliga pass”, dvs pass i det tempo jag pallar för dagen i 45-60min

Det var vecka trettioåtta det. Vem vet vad denna höstiga vecka kommer innehålla? Och det är så jäkla spännande!! 😍

So long,

Anna

Söndag.

Veckan som varit har jag längtat efter så länge. Första veckan hemma på riktigt på så länge. Sista perioden som preggo inleds på riktigt (vem vet hur länge jag får njuta av sparkarna i magen å svära över tappade saker på golvet), jobbuppdragen har drastiskt minimeras (medvetet) och vi landar hemma. På riktigt! Och dessutom besök av syster med sambo och vår favorit - minigrisen Nils! Vår familjs senaste tillskott, tre månader och redan ALLAS favorit. Utan konkurrens. Kärlek vid första ögonkastet.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

VECKANS KÄNSLA: Stoppa tiden. Nu. Allt går lite för fort. Vill liksom bara stanna och njuta av magen, av tiden på året, av tid med Emil, av tid med familj och vänner.

VECKANS BÄSTA: Tid med syster med familj, dagsturen till fjälls tillsammans med syster och Maria. Helt enkelt kvalitetstiden med mina kära! Och tid utomhus. Fullkomligt älskar det!

VECKANS SÄMSTA: Tröttheten. Den är påtaglig. Energin räcker inte helt hela dagarna och jag blir snabbt både trött och hungrig. Humöret blir ju lite påverkat av det också om man säger så…

VECKANS ÄNTLIGEN: Hösten är här! Jag har faktiskt längtat. Och så klart - äntligen kom syster med familj upp till Östersund. Sist de var här var i julas. Det är långt mellan Östersund och Västerås. Alldeles för långt. Tur att det finns FaceTime!

VECKANS SAKNAD: Som alltid till resten av familjen som inte var här i helgen. Men också efter en kropp som har lite mer ork och som jag vågar pusha! Men det vet jag ju kommer, så småningom.

JUST NU: Landat i soffan, varit och slängt skräp, handlat en go’kaffe och faktiskt packat BB-väskan! Nu ska jag läsa bok och ta en riktigt skön söndagseftermiddag.

HELGEN: Har varit DRÖMSK! Från morgon till kväll. Vi har varit utomhus så mycket vi kunnat. Ätit gott. Pratar. Umgåtts. Och så klart - luktat på bebis, finns det något bättre? Känns helt overkligt att vi snart ska få ha vår egen liten. ❤️

LÄNGTET: … på riktigt så känns det som om jag skulle kunna stanna i tiden som är här och nu även om vi så klart räknar dagarna tills vi får möta vår krabat. Men jag älskar känslan på hösten - som om alla möjligheter ligger framför en! Lite så som många känner på våren (tror jag) känner jag på hösten, tror det har att göra med att det förr alltid var slutspurt mot säsong! Dock finns det ALLTID en längtat till fjälls…

So long,

anna

Östersunds guiden - mina pärlor!

Jag får så många frågor om Östersund. Var man ska fika, handla, äta… Så jag tänker - här kommer en guide för några av mina favoriter! Inga samarbeten (förutom att jag är en stolt Östersundare) men jag vill väldigt gärna hylla det som är lokalt och länkar mer än gärna! Och ni Östersundare som följer mig här - hojta till om jag missat/glömt något!!

En av alla coola portaler i Östersund.

En av alla coola portaler i Östersund.

KAFFE

Bästa kaffet får man på Waynes som ligger på torget, men även Norra Station bjussar på riktigt bra kaffe precis som TeleoGott som drivs av samma familj på gågatan.

Kaffe-on-the-go - ofta före lunch för mig!

Kaffe-on-the-go - ofta före lunch för mig!

FIKA

Jag som gillar rawfika är ett stort fan av Café Frösötornet, tyvärr har det bara öppet under sommaren, men då får man passa på desto mer. Även Ecokafféet bjuder på raw-fika, annars har vi det klassiska Wedemarks om man vill gå på ett klassiskt konditori (där kan det vara lite svårare att får specialare, dvs mjölk/mjölfri alternativ). En uppstickare som jag inte hunnit prova än är Kiwano Juice Bar som ligger på Mittpunkten (en av två gallerior i stan). Edenbos som ligger bortanför Stora kyrkan (mot Storsjöbadet) har gjort en uppfräschning som är väl värd ett besök. Och en favorit på helgerna är Tages på Frösön, dit åker man och köper en kaffe och en godsak och tar med sig i bilen.

Frulle på Nummer Ett.

Frulle på Nummer Ett.

Kaffet. Ja tack!

Kaffet. Ja tack!

FRUKOST/BRUNCH

Serveras inte på jättemånga ställen (kedjorna har och även hotellet) men en ny uppstickare, även denna på torget, är Nummer Ett Östersund. Ett co-working-place med frukost/brunch-meny hela dagen. Deras overnight mat går INTE av för hackor. Där kommer ni finna mig vid frukosttid framöver. Jaktstugan serverar riktigt bra bruncher varje söndag - lokalt så det skriker om det. Sånt gillar man ju. Gamla Teatern ska också ha en bra brunch, men den har jag aldrig provat.

LUNCH

En klassisk Verket/Jazzköket Bistro lunch en tisdag. Halloumi!

En klassisk Verket/Jazzköket Bistro lunch en tisdag. Halloumi!

… hittar ni mig allt som oftast på Jazzköket Bistro. Deras veganrätt blir allt som oftast min lunch och en cappochino tillsammans med en av deras rawbollar som bakas av ägarens mamma som också driver Kafe Frösö Tornet som är öppet under sommaren. Vezzo bir man sällan besviken på (deras asiatiska sallad är ett hett tips som lunchrätt) medan Emil gärna går på något av sushiställena utmed Storgatan (den nedre gågatan). Man kan även äta riktigt god lunch på Ecocafeet (där man även kan fika riktigt bra raw-fika). Jaktstugan är också en favorit, här har jag till och med varit med och “smakat” fram en av rätterna på menyn!

Heim Food Studio!

Heim Food Studio!

MIDDAG

Här är Jazzköket i en klass för sig och har varit det i många år. Med en varierad meny som följer årstiderna blir man aldrig besviknen. Men sedan ifjol har även Heim Food Studio stuckit upp som en härlig, lite annorlunda, restaurang med olika teman och fantastisk mat. Vill man ha en redig biff ska man välja Dalwhinnie eller Sir Winston. Vill man ha en riktigt bra pizza (enligt mig) så är det Vezzo som gäller (deras Prosciutto är min favorit). Två ställen jag inte provat än men hört gott om är dels Artut (serverar tydligen bra pizzor och bra öl (för den som gillar det)) och Republiken. Men det finns ju många fler ställen också. Asiatiskt är Lilla Siam att rekommendera.

BOENDE

Behöver man inte bo mitt i centrum rekommenderar jag alla gånger Frösö Park. Bra restaurang, riktigt bra spa (!), bra gym och riktigt fina möjligheter till härlig utomhusträning i deras hinderbana eller utegym eller varför inte på stigarna runt omkring (man kan ju springa runt Bynäset bl.a. (min favoritrunda alla gånger) vilket är ca 10km t.o.r. från hotellet). Vill man bo inne i stan är nog Clarion det bästa, men jag har aldrig bott på hotell här. Där vet jag dock att det finns en bra brunch på helgerna.

ATT GÖRA..

… ja, där är jag ju lite sämre. Jamtli måste ju rekommenderas. Och vintertid finns det otroligt mycket att göra (åka skidor eller skridskor på sjön, åka alpint i någon av backarna på Frösön, prova elitspåren på stadion…) eller varför inte ta sig ut till Verkön för en lunch eller fika? Men sommartid har jag lite mer soppatorsk. Surfbukten är kul, där händer det massor (man kan åka wakeboard, bad, hyra kajak/kanot och leka loss)! Men det jag framför allt tycker man ska göra om man är här är att springa eller gå runt Bynästet (ute på Frösön), väldigt häftig natur. Man liksom hamnar lite i en annan värld. På Frösö Park kan man också spela paddel (sjukt kul!!) och det finns någon form av äventyrsvärld för kids (som jag dock inte har provat).

UPDATE! Skickade till min vän Ida och bad om hennes bästa Östersunds tips när det gäller aktivitet och hon hade en hel del tips - håll till godo! 😍

 • Jamtli - fyllt med aktiviteter för stora och små!

 • Älgarna i Moose Garden.

 • Frösö Tornet - utsiktstorn där det finns möjlighet att cykla downhill, springa eller gå på motionsspåret bredvid eller åka alpint på vintern!

 • Badställen: Jamtlis brygga, Surfbukten, Bynäset, Andersön, Kungsgårdsvägen, Rödöbro-fästet!

 • Jordgubbar på Rödön (där även Byhuset ligger i närheten med utställning, shop och fika) och grönsaker i Ås (Fröjas Trädgård)!

 • Stadsvandringen!

 • Lyssna på rådhuset när de spelar olika låtar.

 • Klättra på Frösöberget!

 • Cykla i Furstli!

… och efter att ha vandrar runt Andersön måste jag ändå tipsa om att ta sig ut dit för en heldag med frisk luft, vandring och fika. Eller cykel eller löpning! Så härligt!

Bynäset!

Bynäset!

Cykling runt Bynäset!

Cykling runt Bynäset!

Paddling på Storsjön. En sån där drömdag!

Paddling på Storsjön. En sån där drömdag!

SHOPPING

Så klart Tintinstyle för kvinnor! Sen finns det några till mer boutique-liknande affärer tillsammans med flertalet kedjor. Men en ny butik som precis öppnat är Brukat (en kvalitets second hand) som verkligen är värt ett besök. För herrarna finns klassiska Westwalls (förutom kedjorna). Men det jag framför allt vill tipsa om är Lilla Saluhallen - där kan man shoppa loss! Inte på kläder då, men mat och olika tillbehör. Där börjar alltid den perfekta helgen - man går in och vrakar fritt i kyldisken, plockar på sig en hel måltid och sen åker man hem och inleder helgen. Kanske med en ny outfit…?

Det var det jag kom på nu, min gravidhjärna är ju dock lite nollställd, så jag har säkert glömt något väsentligt - hojta till i så fall! Kanske skulle ha gjort en Annas Stockholms favoriter också..?

So long,

Anna

Babyshower mitt i naturen!

Babyshower har inte riktigt funnits i mina planer just nu. Är lite så att jag inte riktigt vill jinxa, har väldig respekt för att inte ta ut något i förskott… Samtidigt som de babyshower vi har haft för vänner senaste tiden mer har handlat om att ses en sista gång före livet totalförändrats och det är jag mycket mer ett fan av.

Men när syrran och Maria halade fram detta på vår härliga tur igår, då kände jag bara glädje!! 😍 Och i och med att alla vänner är utspridda i Sverige och har fullt upp på sina håll och kanter, blev ju detta perfekt för alla var ju där i våra tankar!

Och med tanke på att jag börjar bli lite trött och seg, så kunde detta inte bli bättre. Helt enkelt en babyshower helt i min smak! TACK!!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Nu ska jag njuta av en helg med familjen!

Anna

Hur jag äter en dag.

Jag försöker att inte krångla till det med kosten. Jag tror dock många runt mig tycker jag är lite krånglig bara därför att jag måste äta så ofta. Men så får det vara. Jag blir en sån himla mycket bättre människa om jag bara får följa mina rutiner och allt som oftast ser jag till att ha någon form av energi med mig oavsett var jag är så inte människorna runt omkring mig behöver fixa och dona för mig…

Mellan 06.30-7.00 ett lättare mellanmål bestående av torkad frukt eller en banan eller en bit energibar tillsammans med vatten OM jag kör ett tidigt morgonpass.

Annars

Frukost kring 8 bestående av antingen;

 • fralla med pålägg (ost, skinka eller ägg) tillsammans med te (detta är min snabb-frulle)

 • overnight oat med jordnötssmör, frysta bär, frukt, honung och eventuellt lite granola

 • mannagrynsgröt eller havregrynsgröt (varm) med samma topping som ovan

… och jag står mig alltid bäst på de olika ”gröt-alternativen”.

Kring 10 tar jag ofta en latte och en frukt.

… och när klockan börjar närma sig 12 kan jag inte längre fokusera på något annat än att få i mig lunch. Ofta äter jag ute och väljer ofta vegetariska eller veganska alternativ.

Vid 14.40-15 börjar det kurra ordenligt i magen igen och min energinivå går ned och är jag hemma äter jag ett mellanmål som ser ut som en frukost (typ en mindre overnight oat med alla tillbehör eller smörgås med pålägg) men är jag på stan eller ute på något uppdrag kan jag lika gärna ta en energibar (jag äter dessa eftersom dessa är mjölkfri och dessutom innehåller bra med KOLHYDRATER). Och har jag inte druckit en kaffe tidigare under dagen, är det här jag tar min kaffe (nu under graviditeten alltså, annars - två tre kaffe per dag, no problem). Skulle jag träna den här tiden så äter jag en bar under tiden jag tränar!

Sen dröjer det inte länge förrän kroppen börjar skrika middag. Och det är kring 18. Den äter vi hemma. Här är jag inte så noga, för ofta är det så himla bra lunch på stället jag äter på (med massa bra råvaror och nyttigheter) att här kan jag lika väl äta stuvade makaroner, steka på pannkakor som att jag äter lax med ris. Tänk er husmanskost liksom!

Och före läggdags, kring halv tio, blir det ett kvällsfika. Ofta en frukt, yoghurt och müsli.

Sen sover jag gott. För grejen är den - slarvar jag med något av dessa mål så vaknar jag kring fyra-fem på morgonen och är klarvaken. Stresshormonerna kickar igång hela systemet. Och det vill jag INTE! Så ja, jag är noga med att äta. Och äta med jämna mellanrum. Och få i mig nog med kolhydrater. Med protein. Och med fett. Men jag vill inte krångla till det. Allt det här går ju på rutin för mig, därför anser jag det inte är krångligt. Men säkert, precis som jag skrev i början, så kan jag nog anses krånglig. Eller nördig. Men det är en vana för mig numera.

Rutiner är bra! Då behöver man inte tänka. Kom ihåg det! Skapa rutiner - gör det enkelt - tänk ett steg före. Då är det piece of cake!

Hoppas ni fick lite inspo nu i alla fall!

So long,

Anna

Att vara lite orolig.

Tidigare i graviditeten har jag mest bara varit fundersam om kroppen kommer tycka att mitt planerade pass är ok, om jag kommer få ut det jag vill av passet, och jag har blivit himla nöjd varje gång det gått bra. De senaste veckorna har dock detta ökats på lite och jag har börjat oroa mig lite i förväg vad jag kommer klara och inte riktigt vågat ha en plan för varje vecka utan tagit varje dag lite som den kommer.

Jag gillar att ha planer, att se fram emot nästa pass, så att ta allt lite mer på uppstuds är lite lurigare. Men jag lär mig. Det svåra är bara att börja inse mina begränsningar. Jag kan fortfarande lufsa runt ute i skogen, men det går sakta. Inga mer löpintervaller utomhus. Så är det bara. Kanske kan jag fortfarande springa på i högre tempo emellanåt, samtidigt ser jag inget syfte i att pusha. Så där försvann ett sätt att ge allt. Och då vill jag ju ersätta det med något.

Denna vecka har jag provat stavgång på vårt band hemma. Och ni kan ju gissa lyckan när det kändes BRA! På riktigt bra. Inget obehag, inga sammandragningar. Ingenting. Bara rent och skärt flås. Så jag fick till ett bra pass där på bandet. Lagom hårt, perfekt tröskelnivå. Endorfinhög var bara förnamnet.

Så då adderade jag ett träningssätt som faktiskt funkar. På den listan finns sedan tidigare styrketräning. Och igår eftermiddag adderade jag ännu en grej - nämligen cykel! Det kan ju låta helknäppt när magen är större än någonsin, men jag tog Emils gamla heldämpade hoj, där det inte är så långt mellan sadel och styre. Satte sadeln på en skön höjd så jag inte slog knäna i magen och styret lite högre. Sen cyklade jag ut på (de utan sten och minimalt med rötter ) stigarna och varierade med grusväg. Så jäkla härligt!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Kvar att prova har jag nu rullskidor. Samtidigt känner jag mig väldigt nöjd med att faktiskt ha tre saker som funkar bra just nu. Mer behövs ju inte. Och det dämpar min oro. För jag behöver röra på mig, behöver få ta i emellanåt och emellanåt bara fokusera på att komma ut och få frisk luft. Det är liksom i mitt blod, i mina gener, att få träna. Jag kan inte komma i från det. Och tryggheten i att känna att det jag gör känns rätt för både kropp och knopp är så himla skön. Sen finns ju simingen. Alltid ett safe card.

public.jpeg

Så känner ni att ni inte riktigt känner er hundra med det ni tränar för tillfället, prova något nytt! Alla är vi olika och därför funkar olika för olika personer. Våga prova er fram. Och våga avbryta om det inte känns bra.

För tro mig - det är nog med hormoner som skapar obalans och känsloyttringar utan dess like just nu! 🙈😂

Det var det för nu, dags för lunch och sen kommer syrran och Nils. Som jag längtar!

❤️

Anna

Vecka trettiosju.

Som jag nämnde lite förra veckan så försöker jag dra ned lite på tempot nu, minska antalet måsten och ha tid till att göra saker jag mår bra av. Helt enkelt vara lite egoistisk. Minska antalet möten och tider att passa och gå lite mer på feeling. Ska bli spännande att se hur det kommer gå, är ju ett stort fan av planering.. Och mastiga to-do-listor.

Denna vecka kommer nog se ut så här..

MÅNDAG: Inledde med ett rejält stavgångsintervallpass på bandet hemma (hej endorfinkick de lux!), sen några timmar på kontoret (där jag är nu) och sen måste jag uträtta några ärenden på stan innan jag ska försöka åka hemåt lite tidigare än vanligt. I eftermiddag ska jag prova att cykla, får se hur magen reagerar på det! Sen en lugn kväll hemma.

TISDAG: Ska försöka träna lite på morgonen och jobba någon timme före lunch för efter lunch kommer syrran med lillgrisen Nils (min systerson) och då ska vi nog hänga runt lite på stan. På sena eftermiddagen har vi vår första föräldragruppsträff… MAXAT! 😍

ONSDAG-TORSDAG: Emil drar till Stockholm på jobb i två dagar, så jag och syrran får sysselsätta oss själva. Kommer jobba så lite jag kan och hoppas på bra väder så att vi kanske kan ta en tur till fjällen…

FREDAG: Tidig morgonträning före rutinbesök hos barnmorskan, brunch på stan med syrran och sen ska vi lyxa tillsammans med duotid hos frisören - lyxigt värre! Sen tar vi helg.

HELGEN: Ska vi bara vara tillsammans med syrran, hennes Anton och lilla Nils. Mysa, träna och äta gott. Som jag ser framemot det!

… så ni ser ju själva, i vanliga fall hade varje dag varit maxad av jobb och möten och träning, men nu försöker jag i alla fall. Ambitionen är att dra ner på tempot. Sen får vi se hur bra jag mår av att ta det piano. Lika bra att prova på!

VECKANS TRÄNING: Jag börjar bli lite mer begränsad i vad jag kan göra, så jag måste verkligen använda min fantasi för att fortfarande få till träning som jag blir nöjd med och får en liten endorfinkick av.

 • 3 styrkepass

 • 1 tröskelpass (det jag gjorde i morse: stavgång på bandet 5min-10min-15min-10mmin-5min)

 • 1-2 längre lugna pass (2h+)

 • 1-2 “vanliga pass”, dvs pass i det tempo jag pallar för dagen i 45-60min alt ett kortare intervallpass (5 x 6min)

… hej helt slut å hög på endorfiner! 😍

… hej helt slut å hög på endorfiner! 😍

Jag vill ju inte heller köra alltför hårt just nu, utan tröskel räcker i intervallform och jag vill inte heller köra för långa pass (blir lätt tom på energi) men stavgång på bandet och styrketräning går fortfarande riktigt bra. Även rullskidor skejt har gått bra, ska prova det i morgon tror jag!

Nu - behöver dagens dos av koffein och sen ska jag verkligen ta tag i alla måsten…!

Anna

Baby world - nu är vi kittade!!

Detta inlägg presenteras i samarbete med Babyworld. Och alla länkar i inlägget är klickbara och öppnas i ett nytt fönster.

Babyworld - vi är kittade!

Eftersom varken jag eller Emil hade en endaste aning om vad vi behöver inför krabatens nedkomst, kändes det väldigt tryggt att vända sig till några som verkligen visste vad de snackade om.

Så i mitten av augusti åkte vi via Uppsala och passade på att stanna till för att kitta upp oss. Vår filosofi var det viktigaste först för himmel vad kan man skaffa prylar till kids. Det känns dock som att det är vettigare att börja på en stadig grundnivå där man har det man absolut behöver när man kommer hem från BB istället för att börja vitt och brett och satsa på allt.

Både jag och Emil sa det att om vi skulle ha gjort det här utan guidning så hade det både tagit oss längre tid men framför allt hade vi nog blivit rätt oense om vad som var prioriterat. Nu slapp vi det - evigt tacksam för det!

Jag har, precis som säkert många andra i min sits, några gravidappar och där har man ju olika checklistor med vad man “bara måste ha” före barnet föds. Dessa har gjort mig rejält stressad. Minst sagt. Jag har typ inte ens öppnat dem.

Men på butiken utgick vi också från en “checklista” och med facit i hand var det nog ett väldigt bra system, för annars blir det nog lätt att man missar men också kanske faktiskt köper mer än vad man behöver. Den checklistan kommer snart läggas ut på deras hemsida/e-handel, men så här ser den i alla fall ut.

public.jpeg

Av de stora grejerna vi fick med oss var det följande (allt som är blåmarkerad är en direktlänk in hos Babyworld):

 • Vagn från Cybex Priam helt enkelt för att den var så snygg och vi kommer komplettera med löpvagn och en vagn för att kunna åka skidor och cykla med. Till den kom ju även sittdel och adapter för babyskyddet och sen ska vi addera terränghjul och eventuellt ett par skidor.

 • Babyskydd från BeSafe - smidigt och lätt (men samtidigt, alla dessa känns ju säkra och bra!) och sätesskydd, spegel och solskydd för fönstret.

 • Skötväska som också kan användas som en ryggsäck (bra för ryggen tänker jag!) & en mindre "organizer" att hänga på själva handtaget där man kan ha det mest vitala - napp, telefon, dryck och kanske våtservetter…?

 • Babynest - många av mina vänner har sytt egna, men nej, inte jag!

 • Tillbehör till vila - kudde, täcke, lakan, madrasskydd, påslakan, spjälskydd. Allt i gråvit skala, dels för att vi gillar dessa färger men det känns också lite mer safe eftersom vi inte tagit reda på vad krabaten är för någon.

 • Filtar - en i jersey och en i bomull.

 • Specialkudde för det lilla huvudet… Med ett överdrag i grått (som jag i vloggen tror är någon form av “tuttskydd”… 🙈😅)

 • Bärsele och bärsjal. Bärsele kändes självklart i och med att jag burit kids i sån förut (så smidigt om man vill ut i naturen och traska eller bara ha händerna fria) medan jag var rätt tveksamt inställd till bärsjal. Tänkte att jag aldrig kommer att kunna knyta en sådan och än mindre få i en baby i den. Men den bärsjalen vi till slut valde var “färdigknuten” och bara att dra över huvudet och det var väldigt smidigt att stoppa ned barnet utan att det kändes omständigt. Och dessutom känns det som om det är lite olika användningsområden för bärsele och bärsjal.

 • Babyvakt - när man bor på två våningar så känns det rätt självklart att ha en babyvakt. Vi kör dock utan video, bara med ljud. Känns tryggt på något sätt!

 • Bröstpump med nappflaska. Jag valde faktiskt en manuell, hade någon känsla i mig att jag skulle gilla det bättre. Nu vet man ju inte ens om man kommer använda sig av det, men det känns ändå bra att ha en sån!

 • Babysitter och babygym - för att kunna sätta ifrån sig barnet emellanåt. Och vi har faktiskt två babygym, ett uppe i vårt livingroom och ett nere i gymmet. Klart krabaten ska träna samtidigt som vi! 😍

 • Badbalja med tillbehör som handduk och badtermometer.

 • Skötbädd och hårborste och nagelsax med tillbehör.

 • Nappar som lyser i mörkret och en mer vanlig.

 • Luktfri blöjtunna. Bra för en med känslig näsa som mig!!

 • … och det bästa för mig (redan nu!) - amningskudde / gravidkudde, nu sover jag som en prinsessa igen!

… och vill ni se hur det såg ut när vi irrade runt som yra höns och sedan skulle packa upp det hemma, kolla in vloggen! 😅

Tack Babyworld för er hjälp - vi slapp en hel del osämja och funderingar och annat som kommer med när man inte vet…

Första höstveckan..

När jag får tid älskar jag att läsa bloggar, det är som att bläddra i fina magasin och inspirationen att själv skriva och fota blir liksom maxad! Kom till exempel på att jag aldrig lagt ut bilderna från vår roadtripmoon (bröllopsresan) som vi gjorde i fjol! Eller lagt ut några bilder här hemifrån på slutet. Det har ju mest handlat om träning, graviditeter och kost. Nog för att jag brinner för detta men det kan ju kanske vara kul med variationen emellanåt? Tänker jag!

public.jpeg

En sak som jag gillar att läsa på andra bloggar är sammanfattningar för veckor som gått eller dagar som kommer, så jag tänkte prova mig på en resumé från veckan som varit helt enkelt!

VECKANS KÄNSLA: Som en känsla av slutspurt, av ett hejdå till ett typ av liv och ett väldigt välkomnande till något okänt. Som att vända blad i en bok utan att veta vad som står på nästa sida. Ett helt nytt kapitel. En helt ny känsla!

VECKANS BÄSTA: Fått till bra och effektiva möten nere i Stockholm, hunnit med det mest jag tänkt göra i ”jobbväg” denna vecka och det känns som om jag kan börja trapp ned lite nu inför krabatens ankomst…

VECKANS SÄMSTA: Vissa dagar har det varit lite mycket och jag har inte hunnit göra allt jag önskar för att må bra. Så som lugna måltider och träning, allt har behövt vara lite väl effektivt!

VECKANS ÄNTLIGEN: Haft några riktigt bra möten där liksom poletten trillat ned lite för vad framtiden (i ”jobbväg”) ska innehålla!

VECKANS SAKNAD: Tid med familj och vänner! När man är på resande fot är det alltid det som stryker på foten…

JUST NU: Slösurfar bloggar, ska öppna en bok och ta ett mellanmål. Känner mig gravid och trött och det känns helt ok! Utanför är det riktigt höstrusk, så att stanna inomhus idag känns helt rätt!

HELGEN: Ska börja fixa för krabatens ankomst. Tvätta de få bebiskläderna vi har, ställa upp spjälsängen och börja packa väskan för BB. Och få till något skönt träningspass! Att få komma hem, ta en dag i soffan utan några som helst ambitioner och samtidigt veta att tiden hemmavid inte är begränsad!

LÄNGTET: Efter syrran och lilla Nils som kommer till veckan. Efter krabaten i magen. Efter rött vin och charkuterier! Haha!

Tack Anja för inspirationen!!

Ha en himla fin helg!

Anna