ResdagS med kids!

I december 2019 skrev jag så här på ett inlägg som aldrig blev publicerat:

”TRAVEL LIGHT … gör man inte direkt med kids. Och första resan är ju alltid lurig - vad ska man ha med sig? Vi förberedde oss kanske inte på bästa sätt, tänker (alltför) ofta att äsch det löser sig. Men med kids kanske det är bra att ändå tänka till lite i förväg.

Och säkerligen ändras ju behoven för de små ju äldre de blir, men efter denna resa känns det i alla fall som om vi har lite mer koll på vad som är prioriterat. Och jag tänkte dela med mig lite av det!”

Så jag tänkte helt enkelt ta vid där jag slutade då, ett till barn senare och mycket färre resor än vad vi trodde då på grund utav pandemin! Vi har ju rest stora delar av livet och just före allt stängdes ned hade jag återigen hittat till tåget. Sen har det blivit ett drygt år av bilresande för att nu, ja, vad händer nu?

Oavsett hoppas jag att vi återigen kan börja resa och se oss omkring i Sverige och världen.

Men.

En resa med barn blir sällan som man tänkt sig där allt flyter på helt smärtfritt och man blir aldrig less eller arg eller oense. Visst kan det kanske ske, men hittills har det alltid blivit något bump in the road som måste lösas akut. Men faktiskt - det löser sig oftast väldigt bra! Man får helt enkelt vara extremt flexibel. Och försöka behålla lugnet!

Sen finns det ju sätt att underlätta resor på, oavsett hur man reser. Ju yngre barn, desto lättare, i alla fall under första året. Sen ställs det mer krav på aktivistinitiativ av oss föräldrar innan det mest troligt (har dock inte upplevt det ännu 😅) blir lite lättare när de själva kan roa sig upp mot skolåldern.

Vad brukar vi tänka på generellt:

  1. Energi för allt och alla och alla tillfällen ska finnas lättingänglig!

  2. Underhållning - bok, leksaker, hörlurar..

  3. Var inte alltför trött när du reser, en förälder behöver ha energi för att orka med diverse överraskningar…! (Men hur ofta är man pigg liksom?!)

  4. Krångla inte till det och försök i största möjliga mån undvika att låta fig bli påverkad av stressen av barns ljudnivå och liknande, för på riktigt, alla barn låter och vi kan inte styra över det!
    I handbagaget ska det nödvändiga ligga, men inte mer. Lika så om man åker bil eller tåg. Ha det nödvändiga tillgängligt men inte för mycket av det för då blir det bara stökigt. Något att äta, dricka, ombyte, blöjor, underhållning.

  5. Och ta inte med mer än nödvändigt rent generellt. Säger jag typ som en påminnelse till mig själv men att resa med kids är nog utmanande utan att behöva släpa massa extra bagage.

I bilen har vi upplevt att det ofta är bättre att de sitter själv där bak, förutom när de behöver få hjälp med något som att äta, men att de kan ha lite leksaker tillgängliga. Vi köpte ett par hörlurar, trådlösa, i somras som storebror kan lyssna på Pippi eller något annat i, så vi slipper ha det på i hela bilen. Och även om storebror egentligen är för gammal för matklämmisar är det sånna som vi ger honom på resande fot utöver smörgåsar, torkad frukt m.m. Det är inte helt fel att ge saker som de själva kan pyssla med för då håller de sig sysselsatt.

Och att sen resa när man vet att de är lite trötta, som efter lunch, gör ju att man förhoppningsvis får en stund i lugn och ro för att de slumrar eller åtminstone vilar.

Vad gäller amning brukar jag pumpa om vi åker bil för att inte behöva stanna mer än nödvändigt. På tåg och flyg är ju inte det ett problem.

För att slippa öronont på flyget är napp att rekommendera och fram tills att lillebror kom hade jag även H i sele på flyget. Dels för att kunna röra sig obehindrat de sträckor man behöver ta sig men också för att ha händerna fria.

Sen har jag också tagit med mig egen bilbarnstol till bebis (babyskyddet) men när vi flög till Zurich hyrde jag faktiskt stol till båda barnen vilket funkade ypperligt!

Baby-apoteket med saltvattenlösning, snorsug, Alvedon, termometer, vätskeersättning.

I handbagaget blöjor, ombyte, mat, bok/iPad, leksak, våtservetter… Helt enkelt minsta möjliga!

Större bagage så brukar jag försöka låta kidsen dela på en väska där allt får plats så man slipper massa småpåsar och lösa attiraljer. Vi försöker också ha EN vagn som kan användas till det mesta, ofta blir det Thule Chariot dubbelvagn med alla tillbehör. Ett par ombyten och kläder för alla väder och tvättmedel. Och något vi haft med på alla resor, som funkar lika bra som resesäng och inlägg i vagnar är en babylift! Som vi använt den för lillebror, den har underlättat denna resa något enormt och i Italien lika så.

Angående pauser och matning och blöjbyten så är det ju svårt att planera dessa, men vi har rätt fasta rutiner för mat för båda kidsen så även om vi reser försöker vi hålla dem. Ja, vi har ju rätt fasta rutiner kring vårt eget kostintag och dessa sammanfaller rätt ofta, så den försöker vi hålla oss vid och då blir det dessutom en bra bensträckare för hela familjen. Att resa när barnen är trötta kan vara lite av ett lotteri, men vi försöker tajma just det.

Understimulerade och arga barn hör liksom till på resan, men då gäller det att ha lite tålamod och tänka att det egentligen inte går någon nöd på dem. Vissa barn mår ju väldigt dåligt av att åka bil, det har jag ingen personlig erfarenhet av, så då måste man ju anpassa sig efter det. Vår lillebror är ofta sur direkt han hamnar i stolen men när bilen börjar rulla och han har satt sig tillrätta brukar det bli bättre. Napp och snuttefilt och solskydd är bra. En filt för lite mysighet.

Lite beroende på var man reser: blöjor, våtservetter, barnmat, mjölkersättning…

… jag tänker lite att denna successivt kan fyllas på ställ era funderingar i kommentarerna så bygger vi vidare på det här! Jag har säkert missat en massa saker som jag tar för självklart när jag reser så att jag inte tänker på att skriva ned det.

Har ni några bra tips?

So long och ha en fin helg!

Anna