Är siffran på vågen det viktigaste?

Efter att ha varit gravid och gått upp i vikt för att sedan på kort tid tappa vikt och sedan vara med om samma resa igen blir jag fascinerad av kroppens fantastiska rehabiliteringsförmåga. Men också lika brydd över hetsen kring vilka siffror vågen visar. För precis som jag skrev här så har jag med åren insett vikten av en kroppen som mår bra hellre än vilka siffror vågen visar. Sen är begreppet må bra både vitt, brett, rätt diffust och otroligt individuellt.

Jag kan bara utgå från mig själv, men jag mår bra när jag kan träna bra, känner mig i harmoni (inte går runt hungrig eller allt för trött) och äter det jag vet jag mår bra av. Jag har en vikt som jag oftast väger, men den avgör inte mitt mående över tid.

EAC71A42-1316-4222-8188-1D6EC10F3D63.jpeg

Jag kommer från en sport där frågan kring sk viktoptimering är på tapeten till och från men just nu ett väldigt omdebatterat. Men vad menas med viktoptimering då? För mig handlar det om att optimera kroppens sammansättning för att skapa bästa möjliga förutsättningar att kunna göra de prestationer man önskar. Det handlar inte att väga så lite som möjligt eller ha så synliga muskler som möjligt eller för den delen ha så mycket muskler som möjligt. Det handlar om att optimera den individuella kroppen för de utmaning/krav som ställs den specifika personen inom den idrott (jag pratar enbart om idrott här, inte i vardagen) den verkar.

Allt för många gånger skapar detta sökande efter den optimala kroppen ett beteende kring kost och kropp som inte är sunt och för allt för många slutar detta med en ätstörning. Och en ätstörning är en sjukdom. En dödlig sådan. En sjukdom man med kunskap, information och en öppenhet förhoppningvis kan begränsa. Det är en oerhört viktig fråga att prata om, ta på allvar och förstå de oerhörda konsekvenserna kring.

Så nej, siffran på vågen är inte viktig. Oavsett om du är idrottare eller är/har varit gravid eller är både och. Det handlar om DIN kropp, om hur den mår. Inifrån och ut. Hur du tar hand om den. Vilka förutsättningar du ger den att få må bra!

Om med detta sagt vill jag varken säga bu eller bä om viktoptimering inom idrott. Man behöver ha en förståelse för att inom vissa idrotter är det relevant hur mycket massa man behöver förflytta i förhållande till sin muskelstyrka och syreupptagning. Men med det sagt, återigen, handlar det inte om minst möjliga vikt på vågen, utan en optimering av muskelmassa i förhållande till den individuella syreupptagningsförmågan. Därför kan idrottare inom uthållighetsidrott se väldigt olika ut i kropparna, vissa är mer muskulösa medan andra är av naturen spädare. Vissa människor bygger muskler lätt, andra gör det inte. Vissa har lätt att visuellt se vältränade ut medan andra inte gör det. Men de kan fortfarande prestera optimalt utifrån deras kroppssammansättningar. Problematiken kommer när flertalet inom en idrott rent visuellt ser lika ut och en norm att det är så man måste se ut för att prestera skapas utifrån okunskap. Och vi måste ta ett steg bort från det.

Precis som vi måste ta ett steg bort från att bedöma viktuppgång och viktnedgång av gravida och fd gravida.

Istället borde vi fokusera på att äta bra. Äta tillräckligt. Se till att kroppen har energibalans. Skapa förutsättningar för att kroppen ska fungera optimalt. Skapa förutsättningar för att kunna få barn i framtiden. För det första som rubbas vid en obalans är hormonbalansen. Både hos män och kvinnor. Men genom att äta bra, rätt utifrån dina behov (där dock de flesta har samma grundbehov, men där ser kan skilja sig lite när man börjar finjustera kosten) så skapar man förutsättningar för att ha väl fungerande kropp över tid.

Så hur äter man då? Rent generellt tror jag man kan säga att de flesta som tränar, mer eller mindre, äter för lite. Speciellt den första kategorin. Hetsen kring att kolhydrater är dåligt skapar en dålig aura av det näringsämne som är oerhört viktigt för att grundfunktionerna ska fungera!

… nu känner jag att detta inlägg redan blivit för långt men oj så mycket mer det finns att skriva/diskutera kring detta ämne!

Men det jag framför allt vill lyfta med detta är att vi alla är unika och siffran på vågen är inget mått på välmående eller ett bevis på att man kommer prestera på topp inom sin idrott.

Hur tänker ni?

Anna