Låt dom haka på!

Detta inlägg innehåller adlinks.


Det finns ju några genvägar att faktiskt få med sig kidsen på sina aktiviteter. Dels så klart det jag skrev om i detta inlägg, men också utrustning för oss vuxna. En oändliga uppsjö av grejer och det känns som om det är en prylgalens himmel och den med lite förvaringsutrymmes helvete. Vi har en hel del grejer, vissa använder vi mer än andra. Och några är för oss oumbärliga. Tänkte jag skulle tipsa er om det vi har och vad för grejer jag rekommenderar till vilken aktivitet.

Den vagn jag använt absolut mest sedan det blev barmark (men också i vintras) är Thule Glide 2. En mer lättsprungen vagn får man leta efter! Dessutom sitter de små bra i den, man kan fälla sätet så det nästan blir helt platt, skärmen täcker lagom mycket av synen ut, mot sol och vind. Däremot kan man inte sätta dem upp helt rakt, men de sitter ju bättre lite lätt bakåt lutat. Med flaskhållaren som tillbehör så kan man springa riktigt långa turer och dessutom stoppa ned det viktigaste för mini i fickan under. Bromsen är en dröm i snabbare nedförsbackar för att kunna fortsätta springa lätt! Vi hade också bassinetten när mini var riktigt liten, bäddade om honom rejält och sprang sedan med vagnen. Basinetten passar också till Thule Urban Glide 2. Det man ska komma ihåg är att man inte rekommenderas springa med bebisen före den är stabilare i nacke, så det måste man själv ta ett beslut när man känner sig redo att göra det. Det enda minuset är att det är svårt att ha denna som cityvagn då det är nästintill stört omöjligt att inte riva ned en massa inredning om man går på stan med den eller försöka ta sig in på en buss. Det är helt enkelt en ren löpvagn. Men som du kan springa med på både stig, grusväg och asfalt!

IMG_2343.jpeg
IMG_8849.jpeg

Ska man gå ned ett steg i löpkomfort för oss vuxna men upp ett steg i att kunna navigera på stan och ha fler användningsområden är bara löpning är Thule Urban Glide 2 ett alternativ. Sittkomforten är den samma för de små, men med ett svängbart framhjul kan du köra runt den på butiker som vilken cityvagn som helst. Och den funkar helt ok att springa med på både asfalt och grusväg. Även denna har broms precis som Thule Glide och de flesta tillbehör fungerar på båda vagnarna. Denna är den perfekta kombinationen skulle jag säga, men man får som sagt tulla lite på löpkomforten.

En annan vagn som har lite fler användningsområden är Thule Chariot Sport. Med de olika tillbehören kan du gå, springa, cykla och åka skidor/rullskidor. Den rullar inte riktigt lika lätt som Glide, men lättare än Urban Glide. Du kan inte fälla så att barnet blir liggande, men du kan fälla sätet så det i alla fall lutas bakåt. De första månaderna (upp till åtta månader tror jag) hade vi mini i en sk baby sling, en instats som man sätter över det vanliga sätet och det blir ungefär som en liten hängmatta. Och sedan gick vi över till baby supporter som är lite mer stöd än det vanliga sätet, men fortfarande mer ett säte än en hängmatta. Den ultimata multisportvagnen skulle jag säga med det enda minuset att barnet inte kan ligga ned, utan mer bara sitta bakåtlutat. Men du får med dig massa extra grejer både inuti vagnen men framför allt i fickorna utanpå och barnen sitter bra och ser bra ut i dem.

När vi vandrar använder vi oss av denna bärstol. Och skillnaden mot en bärsele är att denna sitter barnet en bit ut från din kropp, i ett sk sätet och själva bärstolen är en ryggsäck med ram som är lätt att reglera så den sitter bra på dig själv. Det är lätt att skydda barnet från väder och vind med hjälp av ett regnöverdrag. Man får också lätt med sig det nödvändiga i de fickor som sitter på själva selen och har man dessutom ryggsäcken som sitter fast på själva stolen kan man få med sig det mesta alla behöver i form av energi och extra kläder. Nackdelen är att själva stolen i sig väger en del. Och jag springer inte med denna, men man kan gå raskt och med hjälp av ett par stavar får man till bra träning. Och barnet ser bra ut ur ryggsäcken och håller sig därför ofta mer nöjd än exemplevis en bärsele där det inte är lika lätt för barnet att se ut eftersom de är placerade längre ned på ryggen än i bärstolen.

Vi har provat två olika bärselar, Babybjörn och ErgoBaby. Och de har båda fördelar och nackdelar. Fördelen med Ergobaby är att det är lite lättare att justera alla remmar så de passar dig bättre, oavsett vilken size du är. Den är också relativt lätt att ändra beroende på vilken position du vill ha barnet. Och med “huvan” får barnet stöd för ett tungt, sovande huvud och dessutom lite extra väderskydd. Nackdelen är att alla justeringar inte är hundra procentiga, exempelvis har vi haft lite problem med justeringen för minis höfter/ben där justeringen inte stannar i det läget vi vill ha den. Men det som är himla mysigt är att de sitter direkt mot din kropp och selen är mot yttersidan av deras kropp (rygg/mage beroende på hur de sitter). Positionen på mini tycker jag också känns lite mer ergonomisk i ErgoBaby än i Babybjörn nu när han är lite äldre. Babybjörn var dock perfekt när han var liten och jag mesta dels hade honom på magen. Lite svårare att justera och inte optimal att ha på ryggen. Dock väldigt bra stöd för en liten bebis när man har dem på magen.

45AD56DB-4BF7-498A-A1D5-2F6D40D77DD3.jpeg
IMG_1113.jpeg

Men när H var mindre, upptill åtta-tio månader, så använde jag helst bärsjalen i vardagen när jag skulle bära med mig honom. Speciellt när vi reste. Jag har denna, superenkel även för någon som mig som har lite svårt att ta till sig instruktioner om hur saker ska knytas/vara.

Just bärselar, bärstolar och bärsjalar tycker jag verkligen att ni ska prova ut dem som passar er och ert liv, fundera på vad som främsta användingsområdet är för dem. Antingen att ni lånar kompisars eller beställer hem olika varianter nu när man inte vill rekommendera er att åka till en affär för att prova.

Till sist kan jag rekommendera denna vagn om man som vi reser mycket och vill ha en enkel och smidig vagn som tar minimalt med utrymme men har i princip samma funktioner som de andra Thule-vagnarna men så klart med helt andra däck.

C09EBE96-79BF-42B0-86D3-71294C4364B2.jpeg

Som vanlig cityvagn har vi denna - snygg, lättsvängd & himla smidig på stan!

Säkert har jag glömt något av alla de pryttlar och pinaler vi har - påminn mig gärna om det är något annat vi ska tipsa om er om!

So long,

Anna